Remembering

We mogen nooit vergeten waartoe mensen in staat zijn als ze zich laten leiden door simplistische, populistische, wij/zij denkbeelden. De schuld ligt natuurlijk bij de politici die hun beleid baseren op uitsluiting, maar ieder van ons is mededader omdat we ons niet genoeg verzetten. Omdat we het een “ver van mijn bed show” vinden. Vandaag worden mensen gestigmatiseerd omwille van hun geloof. In de vorige eeuw ook, de joden, vandaag zijn het de moslims. Vandaag worden mensen gediscrimineerd en verjaagd omdat ze tot een minderheid van rondreizende Europeanen behoren. In de vorige eeuw waren ze ook al slachtoffer. Vandaag worden net als in de vorige eeuw in al te veel landen mensen vervolgd, vernederd, mishandeld omdat ze van iemand van hetzelfde geslacht houden. In de vorige eeuw werden mensen hiervoor opgesloten, gefolterd, uitgehongerd en vermoord. Wij hebben de verantwoordelijkheid om dit vandaag niet zo ver te laten komen.

Kazerne Dossin

Breendonk Memorial

Stichting Auschwitz